Booktrailere

Scrisori de pe front

Sinopsis: Această carte-document este o colecție de scrisori, memorii, fragmente de jurnal și rapoarte scrise de doar câteva dintre milioanele de persoane prinse în vâltoarea Primului Război Mondial. Ediție îngrijită de Mirela Florian.

Descâlcitorul, Mircea Moroianu

Sinopsis: Romanul „Descâlcitorul” de Mircea Moroianu este compus din trei capitole, fiecare prezintă o altă poveste din viața lui Mircea. În volum este vorbă despre un șef, care creează o companie. Firma se  extinde cu trecerea timpului, la început având numai câțiva angajați, iar la sfârșit toată lumea muncește acolo, la Media Fun. Mircea, un om neobișnuit, nu poate alege între cele două femei din viața lui, Lia si Ana, trupescul sau spiritualul. 

Cum mi-am petrecut vacanța de vară

Sinopsis:  Un roman inedit, comic și totodată dramatic, cu scene desprinse când din amintirile copilăriei, când din știrile de la ora cinci - o referire la profesia de jurnalist a mamei lui Luca, personajul principal. Booktrailer a fost realizat cu participarea membrilor Code Kids Ovidiu „Hackerii albi” (Tașa Cristian Alexandru, Sârbu Ionuț, Doncea Lucas Laurențiu, Alzaitri Amjad), Deliu Alexandrina, Alice și cu sprijinul Bibliotecii Orășenești Ovidiu - bibliotecar Ali Osber.

Orbi, Petronela Rotar

Sinopsis: Alexa este o jurnalistă de succes aflată într-un nou punct de cotitură al vieții ei. După un mariaj de nici zece luni cu Călin, ea se zbate cu disperare să își regăsească liniștea și singurătatea de care odată fugea. Booktrailer realizat de Sabina Rotar, Clasa a XII-a, Liceul Nicolae Titulescu Brașov, ediția I a concursului (2018)

Un plan atât de bine pus la punct, vers. 2

Sinopsis: O tânără cade de la etajul al șaptelea al unui bloc, trece prin coroana bogată a unui copac, sfâșie copertina unui restaurant și se prăbușește pe asfalt. Intră în comă.

România postcomunistă

Sinopsis: Evenimentele din 1989 le-au permis ţărilor din Europa de Est să lanseze vaste programe de reformă în aproape toate domeniile. Volumul analizeaza perioada care debuteaza cu entuziasmul si insecuritatile revolutiei si se incheie cu consolidarea regimului democratic.

Eu sunt femeie

Sinopsis: Se cunosc online, fiecare in spatele unui ecran. Ea in Italia, el in Romania. Ceea ce parea initial un amuzament se transforma intr-o iubire virtuala. Ce se intampla insa atunci cand relatia virtuala se transforma in una reala, iar pentru dragoste ramane sa lupte doar unul dintre ei?

Strada cu lavandă

Sinopsis: Ioana și Vlad, sunt doi artiști, două spirite libere, care încearcă să-și pună în ordine trecutul și să-și potolească furtunile interioare.

Vampirul de pe strada Sforii

Sinopsis: O serie de crime bizare zguduie din temelii liniştea Braşovului. Una după alta, trei tinere fete sunt ucise în centrul oraşului, pe Strada Sforii, cea mai îngustă stradelă din estul Europei. Toate au fost omorâte în acelaşi fel: muşcate de gât şi abandonate pe stradă.

La țigănci

Sinopsis: Experiența fantastică trăită de profesorul Gavrilescu, ca urmare a unei vizite „la țigănci”, reprezentată de o ieșire a personajului din timpul real și de o călătorie simbolică către moarte.

Inocenții, Mihai

Sinopsis: În Brașov, pe strada Maiakovski, fostă și viitoare Sfântul Ioan, supraviețuiește și în ziua de azi o casă cu memorie și conștiință, o casă ce respiră istorie și sentimente prin toți porii săi și care este, din umbră, personajul principal al romanului.

Inocenții, Alex

Sinopsis: În Brașov, pe strada Maiakovski, fostă și viitoare Sfântul Ioan, supraviețuiește și în ziua de azi o casă cu memorie și conștiință, o casă ce respiră istorie și sentimente prin toți porii săi și care este, din umbră, personajul principal al romanului.

Elevul Dima dintr-a șaptea

Sinopsis: Asemenea tuturor adolescenților, Dima, Tarzan, Magotu, Basu și toți ceilalți visează și trăiesc totul la intensitate maximă. Planuri pentru o expediție spectaculoasă, conflicte cu profesorii, drame interioare, iubiri pasionale

Felii de lămâie, Alexa Papa

Sinopsis: O colecție de povestiri ca niște sentimentalisme urbane, când ironice, când triste, uneori cu accente grotești, în care se regăsesc tineri căsătoriți și cupluri blazate, adolescente confuze și vecine curioase, oameni ai străzii, corporatiști, un sculptor în gheață, o fată cu părul de culoarea coniacului văzut în soare, o clasă de elevi care a pierdut un ochi de iepure, un poștaș pensionar care vrea să-și schimbe numele.

Ceasul Fantasmelor

Sinopsis: Vizitatorul unui fort transilvănean este martorul unei apariții stranii, o fată a lunii care îi cheamă noaptea la ea pe ocupații fortului și îi ucide.

Cartea oglinzilor

Sinopsis: Peter Katz, agent literar primește un manuscris trimis de misteriosul Richard Flynn. Student la Princeton la vremea când se petrec faptele din povestirea lui, Richard oferă atât de multe detalii despre uciderea profesorului Joseph Wider, încât Katz nu ştie ce să creadă: oare autorul manuscrisului este criminalul sau doar are informaţii care pot duce la elucidarea cazului?

Inocenții

Sinopsis: În Brașov, pe strada Maiakovski, fostă și viitoare Sfântul Ioan, supraviețuiește și în ziua de azi o casă cu memorie și conștiință, o casă ce respiră istorie și sentimente prin toți porii săi și care este, din umbră, personajul principal al romanului.

Vara în care mama a avut ochii verzi

Sinopsis: Povestea unei femei bolnave de cancer și a fiului ei, care ajung într-un sat din Franța și își petrec acolo ultima vară.

Un plan atât de bine pus la punct

Sinopsis: O tânără cade de la etajul al șaptelea al unui bloc, trece prin coroana bogată a unui copac, sfâșie copertina unui restaurant și se prăbușește pe asfalt. Intră în comă. Mai înainte, de la acea adresă fusese primit un apel care anunța un viol. A fost sinucidere sau cineva a aruncat-o pe tânăra de la fereastră?   

Fata din lift

Sinopsis: Prozopoezia unui bloc în care mai toţi – vreo 10 – adolescenţii sunt îndrăgostiţi mortal de una, Tina, tânăra de la 4, “cu nume simplu/ ca sunetul unui clopoţel, cum spunea madam Pricolici”, “cu zâmbetul construit pentru zilele în care merge la interviuri”. 

Elefantul în bostănărie

Sinopsis: Romanul este povestit din perspectiva lui Mircea, un adolescent oarecum atipic, în sensul că este teribil de inteligent şi bogat, şi care din moment ce are viitorul deja asigurat îşi îndreaptă atenţia spre probleme ca dragostea. Romanul evită cu succes clişeele care pot să apară în cărţile despre adolescenţi, şi finalul este dureros de loial adevărurilor vieţii de adult. 

Lunetistul

Sinopsis: Relația din tinerețe îi urmărește pe Cristina și pe Constantin, doi tineri pasionați de literatură care au trăit o poveste de dragoste.

Ierbar

Sinopsis: Oscilînd între rutină şi senzaţiile induse de experienţele narcotice, un grup de prieteni navighează printr-un spaţiu urban populat de figuri groteşti, blazate sau aflate pe marginea prăpastiei.

Pereți subțiri

Sinopsis: Una dintre cele 17 povești dintr-un bloc cu patru etaje din București. Viețile personajelor comunică prin pereții subțiri.

În urmă nu mai e nimic

Sinopsis: În urmă nu mai e nimic prezintă drumul inițiatic al unui tânăr de 11 ani care, după moartea bunicului într-un decor pe cât de simplu, pe atât de emoționant și ulterior, după mutarea sa la oraș, împreună cu părinții, decide să plece în lume, fără preaviz.

Raiul găinilor

Sinopsis: Acțiunea se petrece pe strada Salcâmilor, iar personajele sunt oamenii care locuiesc pe această stradă. Fiecare capitol are în vedere o altă poveste de viață, cu alte întâmplări, oferind perspectiva unuia dintre bărbații care se strâng să bea în fiecare zi. Bârfele aduse în discuție se referă la casa Colonelului, cel mai bogat dintre locuitorii de pe strada Salcâmilor.

Inocenții

Sinopsis: Două viziuni asupra lumii: cea a unei fetițe care vede lucrurile într-un fel extrem de personal și cea a femeii care descoperă secretele înecate în trecut.

Fotograful Curții Regale

Sinopsis: Pornind de la ideea de clişeu fotografic (din cel clasic, realizat după multe preparative pe o placă de sticlă de către un meşter într-o vreme când la procedeele digitale nici nu se visa), cartea propune o suită de povestiri din Bucureştii anilor 1870-1880 al căror factor unificator este Franz Mayer, fotograful Curţii Regale.  

Exuvii

Sinopsis:  Scormonitoare și singuratică, povestitoarei îi plac ascunzatorile de tot felul: „Îmi trece prin cap că aș fi o pură ficțiune. Mă apucă groaza. Mi-e frică de ficțiuni, de fantome. Scriu de frică. O iau înaintea altor ficțiuni despre mine.”     

Matriarhat

Sinopsis: Opt femei, opt povești, opt vieți. Oricare este povestea lor, toate vorbesc, într-un fel sau altul, despre societatea contemporană definită prin relaţia femei-bărbaţi şi a raporturilor de putere sau de supunere (pre)stabilite între ei. După un scenariu de Alina Nicula.  

Exitus

Sinopsis: Milo, un copil care îşi pierde tatăl la naştere şi mama înainte de a începe să vorbească, pare predestinat să trăiască înconjurat de moarte. 

O întâlnire

Sinopsis: Paișpe țigări, o colecție de paisprezece povestiri, o serie de anecdote relatând aventurile nemaipomenite (prin candoare, ridicol, bizarerie) ale copilului: la gradiniță, bătându-se pe uliță cu alți copii sau pregătind toba pentru Crăciun.

Interior zero

Sinopsis:  În viaţa protagonistei din romanul Interior zero, absenţele sunt permanente, iar prezenţele sunt intermitente. Relaţiile cu sinele sunt de fragilitate-complicitate şi la fel sunt şi cele cu prietenul său şi cu mama sa.

Istoria Regelui Gogoșar

Sinopsis:  Istoria Regelui Gogoșar reface traseul glorios al unui învingător: Calomfirescu profesor de matematică și poet. 

Felii de lămâie

Sinopsis: „Numărul apelat este nealocat”, o povestire din volumul „Felii de lămâie” al Ancăi Vieru, în care un tânăr este intrigat pentru că îi dispare iubita de pe o zi pe alta.  

Imperiul pisicilor

Sinopsis: Imperiul pisicilor este o colecție de  povestiri în care găsești orice, de la pisici care vorbesc cu extratereștri despre propria lor superioritate la Dumnezeu care și-a pierdut mâța și o vrea pe a lui Tocilescu.   După un scenariu de Mariana Picu  

Calitatea luminii

Sinopsis:  Antim și Carmina, doi părinți târzii, obosiți, chinuiți de nesiguranță, se acomodează cu greu la schimbările majore ce au intervenit în viața lor odată cu nașterea lui Codin, băiețelul lor. 

Muzici și faze

Sinopsis: Un băiat de 15 ani, Tinuţ, îndrăgostit de muzică şi de o colegă de clasă, Hari, povesteşte într-un stil savuros ultimele sale zile de şcoală şi primele zile de vacanţă din 1978, pe tonul cel mai firesc, oral, cu multă vervă şi haz.