Despre noi

Prezentare generală a proiectului:

Biblioteca Judeţeană George Bariţiu Braşov continuă activitățile de promovare creativă a literaturii române contemporane și, după ce anul trecut a dezvoltat aplicația pentru smartphone „iZiLIT - Întâlnire Zilnică cu LITeraturaˮ (o aplicație gratuită care trimite zilnic recomandări de lectură din literatura română contemporană), anul acesta vă propune booktrailerul.

Combinând tehnici specifice cinematografiei, literaturii și IT-ului, trailerul de carte sau booktrailerul reprezintă un mijloc atractiv de promovare a culturii scrise, dar mai ales o nouă cheie de lectură, care răspunde provocărilor și nevoilor actuale de consum cultural ale tinerilor. Pentru atingerea acestui deziderat, împreună cu partenerii săi, biblioteca a dezvoltat o colecție de douăzeci de booktrailere și o platformă dedicată.

Platforma a fost gândită astfel încât să servească găzduirii trailerelor de carte, dar și dezvoltării unei comunități a iubitorilor de literatură și cinematografie. Cele douăzeci de booktrailere au fost realizate după scenarii scrise de studenți și bibliotecari îndrumați de Iulia Rugină și Ana Agopian, pe bază a tot atâtea cărți aparținând literaturii române contemporane. Cărțile au fost selectate de pe aplicația iZiLIT de către participanții la cele două ateliere de scenaristică și regie organizate în proiect. Constituirea acestei prime colecții de trailere de carte are rolul, pe de o parte, să promoveze cărțile pentru care au fost create, pe de altă parte, să servească drept model pentru tinerii care vor să își încerce puterile  în cadrul concursului CLIP[L]IT.

Concursul de booktrailere este dotat cu premii și se dorește a fi un instrument de implicare activă  a tinerilor în descoperirea și promovare autorilor români și, totodată, de valorificare a potențialului lor creativ, prin realizarea de produse culturale noi. Aflat la prima ediție, concursul va fi organizat în fiecare an, pe data de 23 aprilie, cu prilejul Zilei Internaționale a Cărții și a drepturilor de autor, zi inițiată de UNESCO în anul 1995, ca un mijloc de celebrare a cărții și lecturii.

Pentru a veni în sprijinul tinerilor, alături de colecția de booktrailere și de cea de scenarii, în cadrul proiectului am dezvoltat și un set de resurse cu valoare formativă. Acesta conține un master al colecției și un making of realizate de Paul Negoescu și un seminar video, susținut de Mara Oprișiu, pe tema decupajului regizoral. Colecția de resurse educaționale va fi completată în viitor cu materiale create de echipa de proiect, dar și cu cele propuse de comunitatea CLIPLIT.

O altă sursă de inspirație pe care proiectul o pune la dispoziția tinerilor este reprezentată de componenta „live streaming video event” integrată pe platformă, prin intermediul căreia dorim să facilităm dialogul direct cu autorii români. Lunar, vom invita un autor pentru a răspunde întrebărilor și curiozităților utilizatorilor platformei. Pentru a fi la curent cu aceste întâlniri și alte informații cei interesați se pot abona la newsletter-ul CLIPLIT. Și, un ultim mijloc de interacțiune, de data aceasta cu membrii echipei de proiect, este sistemul de chat tawk.to, cu ajutorul căruia întrebările, sugestiile, dorințele venite din partea utilizatorilor își vor primi răspunsul în cel mai scurt timp cu putință.

 

Parteneri: